Tánc, Kuba, és megint tánc

2009. dec. 3

A fenti színek a kubai zászlóra utalnak, amint már biztos kitaláltátok, ha ismeritek a kubai zászlót (→ jobbra). A képes banner meg Kubában készült fotókból van összerakva, művészien megizélve.

Son, casino, rumba, cha cha chá, timba, mambo, changüí, meg ilyesmi. Összefoglaló néven külföldiek (nem kubaiak) számára kubai salsa. (Új szavak magyarázatára javaslom a Wikipédiát vagy még inkább egy salsaszótárt). Itt most a cha cha chá és mambo alatt nem társastáncokat értek (azok is nagyon jók), hanem kubai táncokat. Kubában van vagy száz populáris táncstílus, ez a néhány az, ami külföldön is el van terjedve, a changüít kivéve. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban összefoglaló néven salsának fogom nevezni. Amellett salsabuliban még reggeatont, bachatát, ritkábban merenguét és mostanában kizombát is táncolnak, és, főleg a lányok, sambát is (a brazilt, nem a társastáncot). Ja, és persze, főleg ha van ott elég kubai, congát is, ami egy nagy közös ugra-bugra, vonatozással megspékelve.

A salsát sokféleképpen lehet táncolni, én ezt a kubai fajtát favorizálom (mást, mint amilyen a new yorki vagy los angeles-i, nem is tudok táncolni), sok rumbával (már megint nem a társastánc, hanem az afro-kubai), "dirty" stílusban. Lehet úgy is táncolni a salsát, hogy nem "dirty", csak minek? És persze szeretem finoman és simulósan is.

Na és persze a kizomba!

2014. jan. 4.